Impactul PE asupra femeii și a cuplului

Impactul EP asupra femeii. Sănătatea și satisfacția sexuală sunt extrem de importante pentru bunăstarea unei persoane, pentru calitatea vieții acesteia și, de asemenea, pentru a avea o relație bună cu partenerul. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că ”o viață sexuală satisfăcătoare, sigură și plăcută” reprezintă un aspect central al existenței umane.
Studiile arată că multe femei, chiar dacă ajung la orgasm în timpul actului sexual, nu consideră că au viață sexuală satisfăcătoare. Iar insatisfacția persistentă poate determina scăderea dorinței, un nivel inadecvat al excitației și eșecul obținerii unui orgasm, transformând cercul virtuos în cercul ”vicios” al funcției sexuale. Lipsa de satisfacție poate să apară, de exemplu, dacă partenerul suferă de disfuncție sexuală, cum ar fi o disfuncție a ejaculării și, în particular, ejacularea precoce (EP).
În cazul în care partenerul este un bărbat cu EP, femeia are probleme sexuale mai mari. Toate componentele activității sexuale (de exemplu dorința, excitația și orgasmul) sunt afectate semnificativ, cu un nivel mai mic al satisfacției generale, mai multă suferință și mai multe dificultăți interpersonale.

Impactul EP asupra cuplului. În cazul bărbaților cu EP și al partenerelor acestora, lipsa de control duce la insatisfacție, la sentimentul că ceva lipsește din relație și la afectarea sentimentului de intimitate. Cu alte cuvinte, ejacularea precoce determină un dezechilibru în relația de cuplu, ceea ce creează o lipsă de înțelegere și un disconfort. Adesea, EP determină frustrare, învinovățire și comportamente de evitare în cadrul cuplului, însă poate duce la furie, umilinţă și resentimente. În plus, în lipsa unei discuții apropiate, ambii parteneri pot dezvolta un sentiment de inadecvare, care le poate afecta bunăstarea sexuală și chiar stabilitatea cuplului. Din acest motiv, EP este o problemă pe care cuplul trebuie să încerce să o rezolve împreună. Dialogul reciproc unește cuplul și reprezintă una dintre cele mai eficiente ”arme” pentru obținerea unei soluții.
Unele tehnici de auto-ajutor utilizate de bărbați pentru controlul EP pot chiar să agraveze situația. De exemplu, concentrarea atenției asupra altor lucruri pentru întârzierea ejaculării reduce sentimentul de intimitate în cuplu.
În plus, întreruperea stimulării, de exemplu prin tehnicile ‘stop-start’, afectează satisfacția sexuală a femeii. Trebuie evitată utilizarea alcoolului și a drogurilor recreaționale pentru ameliorarea EP, nu numai pentru că acestea sunt inutile, ci și pentru că determină alte riscuri clinice.

"Grupele de vârstă" și ce spun femeile. Există diferențe în percepția și experimentarea EP în funcție de vârsta femeii? Nu, nu există dovezi solide în acest sens.
Experiența clinică, inclusiv ascultarea femeilor, sugerează că:

Partenerele tinere neexperimentate pot să o accepte, cel puțin pe termen scurt, mai ales dacă o a doua sau a treia erecție și ejaculare determină și satisfacția ei. Dacă nu apare acest mecanism de compensare, în majoritatea cazurilor femeia va deveni rapid nesatisfăcută, frustrată și chiar furioasă, cu o scădere progresivă a dorinței.

În relațiile de iubire, la orice vârstă, femeile au tendința să nu deschidă acest subiect, pentru a evita umilința partenerului și, conștient sau inconștient, pot deplasa relația către intimitatea emoțională, scopurile de viață comune, îngrijirea copiilor sau hobby-uri satisfăcătoare. Aceasta poate funcționa pe termen lung doar în cazul în care femeia nu este o persoană foarte implicată sexual sau chiar prezintă o disfuncție sexuală, iar problema partenerului poate însemna evitarea propriilor limite, inadecvări sau probleme sexuale. În alte cazuri, femeile sunt mai proactive și vor încerca să rezolve problema. La început, deschiderea subiectului și confruntarea acestei probleme, în funcție de atitudinea bărbatului, vor duce la găsirea unei soluții sau la o nemulțumire cronică.

Femeile cu experiență, de orice vârstă, cărora le place sexul, nu acceptă mult timp un partener cu EP, cu excepția cazului în care obțin alte avantaje din relația respectivă (dragoste, statut social, carieră, bani, locuință, protecție, copii...). În acest caz, ele își păstrează relația, dar caută în altă parte propria satisfacție sexuală, explorând alte metode împreună cu partenerul sau chiar în altă parte.

Femeile în postmenopauză, care nu utilizează terapie de substituție hormonală (TSH) și care pot suferi de scăderea dorinței sexuale (care afectează aproximativ 48% dintre femeile în postmenopauză), de scăderea gradului de excitație și de uscăciune vaginală, pot aprecia în cele din urmă EP primară, deoarece aceasta reduce ”timpul în care trebuie să-și facă datoria”, deoarece actul sexual poate fi perceput ca o datorie maritală înainte de culcare. În cazul EP secundare, în cazul bărbaților cu un control bun asupra ejaculării în trecut, răspunsurile femeilor pot fi foarte diferite. În relațiile de iubire, EP secundară îngrijorează de obicei femeia, care își îndeamnă partenerul să solicite ajutorul medicului.

Referințe
  1. UN. The Right to Reproductive and Sexual Health. http://www.un.org/ecosocdev/geninfo/women/womrepro.htm
  2. Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196
  3. Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.
  4. Patrick DL, Althof SE, Pryor JL, et al. J Sex Med 2005;2(3):358–367.
  5. Giuliano F, Patrick DL, Porst H, et al. Eur Urol 2008;53(5):1048–1057.